Agile
Sinds de jaren ’90 worden organisaties en bedrijven steeds ICT-intensiever en vaker geconfronteerd met technologische veranderingen, veeleisende klanten en een steeds korter wordende time-to-market van producten.
Tegelijkertijd zijn zaken steeds minder planbaar: waar klanten vandaag om vragen, kan morgen al weer achterhaald zijn!
De traditionele projectmanagementtechnieken zijn onvoldoende flexibel om efficiënt en effectief proces- en systeemwijzigingen door te voeren. Een van de moderne technieken die hier verandering in kan brengen is Agile.
Agile wint steeds meer terrein in Nederland. Uit onderzoek van KPMG blijkt dat bijna 75% van de bedrijven in Nederland en België op dit moment gebruikmaakt van een vorm van ‘agile’. Drie van de vier bedrijven geven hierbij aan dat zij verwachten dat ‘agile’ de komende jaren de nieuwe norm zal zijn voor het doorvoeren van verandering.
Wat is Agile?
Agile betekent letterlijk: wendbaar, lenig en flexibel. Agile organiseren is een manier van denken, werken en organiseren die je in staat stelt om snel en effectief in te spelen op veranderingen in de buitenwereld. In agile werkende organisaties staat de klant voorop, terwijl ook het bedrijfsbelang en het medewerkersbelang niet vergeten worden.
Eén van de ontwikkelmethoden binnen Agile is Scrum. Met Scrum worden stapje voor stapje processen verbeterd, waarbij steeds van de voorgaande stap wordt geleerd. Er wordt gewerkt in korte cycli, waarbij regelmatig tussenproducten worden getoond. Op die manier is het mogelijk om in situaties waarin de context continu in beweging is, toch uitstekende resultaten te behalen.
5 basiskenmerken van Scrum
Wanneer Scrum?
Waar kan Agile/Scrum toegepast worden?
Softwareontwikkeling
Agile is in de eerste plaats toe te passen bij het ontwikkelen van software, een domein waar de verbetermethode oorspronkelijk ook is ontstaan, als opvolger van de traditionele watervalmethode.
Human Resources
Binnen HR betekent dit het ondersteunen van een transitie naar een wendbare organisatie. Het wendbaar organiseren van het werk van HR zelf. Het ondersteunen van zelforganiserende teams. Het vernieuwen van het HR-instrumentarium (waaronder belonen en beoordelen).
Finance & Control
In de wereld van finance & control is flexibiliteit een steeds belangrijker thema: ‘dynamische’ control maakt een opmars en er wordt gezocht naar beter aanpasbare budgetten. Daarnaast wordt het ‘corvee’ werk zoals het maken van jaarstukken en begrotingen steeds vaker met agile werkwijzen versneld, zodat er meer tijd overblijft voor hoogwaardig advies.
Management
Juist omdat agile organisaties vaak minder traditionele managers nodig hebben, wordt de rol van leiderschap belangrijker: van hen kunnen geen beslissingen op details worden verwacht, maar wel vaardigheden in het faciliteren en coachen van professionals.
Zorg
Vaak zijn projecten binnen deze specifieke branche complex en vereisen veel samenwerking, zowel intern tussen de afdelingen als extern met andere stakeholders als zorgverzekeraars, gemeenten of andere zorgorganisaties. Precies de omstandigheden waaronder Scrum het beste gebruikt kan worden.
Bouw
Bij bouwprojecten met veel onderaannemers heeft het toepassen van Scrum een positief effect op de snelheid; daarmee ook op de doorlooptijden, de samenwerking tussen verschillende disciplines en specialisaties, de vermindering van verspillingen en het vergroten van uiteindelijke klantwaarde en uiteindelijk dus de winst.
Marketing
Bij Agile Marketing organiseer je je marketingactiviteiten op een wendbare manier waardoor je beter in kunt spelen op veranderende klantwensen. Op deze manier worden marketinguitingen beter. Met Agile Marketing kun je daarom meer waarde voor jouw organisatie genereren in minder tijd.
Met iteratieve campagnes verklein je risico’s omdat je gebruik maakt van de mogelijkheid te leren van klanten (voortschrijdend inzicht). Bovendien kun je veel sneller je campagne live hebben waardoor je kunt inspelen op de actualiteit of concurrenten. Verder kun je diverse kleinere campagnes testen voor de kosten van één grote, waardoor je je risico spreidt.